info@breusterbrouwers.nl

Proeven van het Land

Breuster Brouwers > Laatste nieuws > Laatste nieuws > Proeven van het Land

Proeven van het Land

Geplaatst door: bb_admin
Categorie: Laatste nieuws

Eijsden – Op zondag 8 oktober aanstaande van 11.00 tot 15.00 uur vindt de presentatie van de eerste resultaten van het project ‘Proeven van het Land’ in het Ursulinenconvent, Breusterstraat 27 te Eijsden plaats.

‘Wij zijn trots om samen met de Stichting voor Internationale Familiegeschiedenis en de Coöperatie ‘Proeven van het Land’ de primeur van het lokale bier ‘Breuster Brouwers’ te presenteren’, aldus wethouder Gerry Jacobs. 

Proeven van lekkernijen 
Het project betreft het realiseren van een voor het publiek toegankelijk centrum in het Ursulinenconvent in Eijsden waar de historie en het heden van de voedselteelt en voedselbereiding van de regio Zuid-Limburg zal worden getoond. Hierbij wordt de historische context geduid middels museale opstellingen en via een aan te leggen historische tuin, daarnaast wordt de bezoeker in het proeflokaal in de gelegenheid gesteld zelf verschillende streekgebonden producten te proeven. Ook de bereiding komt aan bod, in het centrum zijn inmiddels een kaasmakerij en microbrouwerij gerealiseerd.

Breuster Brouwers
De brouwers van het eerste uur zijn Edo Lemmens, Louis Loijens, Fabian Zwart met vrijwillige ondersteuning door Ron Warnier. Zij hebben in het kader van het provinciaal LEADER-programma de afgelopen periode een concept ontwikkeld waarbij een verbinding is gelegd met erfgoed, landschap en smaak in haar sociaal-culturele en historische context.

Botanisch erfgoed
Daarnaast wordt de apothekerstuin bij het Ursulinenconvent officieel geopend. Hier kunt u kennismaken met de geneeskrachtige planten die in de 19e eeuw in de apotheek werden gebruikt. Deze tuin is een ode aan Jean Dubois, burgemeester van Eijsden en apotheker, die door zijn kennis over de natuur en het landschap bij zijn zoon Eugene, de wetenschapper en ontdekker van de Javamens, de belangstelling voor de natuurwetenschappen wekte.

Ambacht
Tijdens de presentatie kan iedereen volop genieten van de eerste streekmarkt ‘Proeven van het Land’ in Eijsden. De naam zegt het al want tijdens deze kleinschalige streekmarkt kan men kennis maken met een aantal lokale producten. Naast het bier kan er zondag o.a. geproefd worden van de speciale kaassoorten gemaakt in de kaasmakerij die net als de microbrouwerij in de kelders van het Ursulinenconvent is gevestigd. Ook het bostelbrood dat met de houtoven gebakken wordt en genieten van o.a. delicatessen van lokale ondernemers is een bezoek aan deze streekmarkt meer dan waard.

Gepubliceerd op 5 oktober 2017 op Regio Online de Regionale Nieuwsverspreider en op www.eijsden-margraten.nl
Geschreven door Jeffrey Groen

Geef een reactie

Send this to a friend