info@breusterbrouwers.nl

'Le Cramignon' gepresenteerd tijdens Dag van De Cramignon

Breuster Brouwers > Laatste nieuws > Laatste nieuws > ‘Le Cramignon’ gepresenteerd tijdens Dag van De Cramignon

‘Le Cramignon’ gepresenteerd tijdens Dag van De Cramignon

Geplaatst door: bb_admin
Categorie: Laatste nieuws
Le Cramignon

In de oude kelders van Museum Het Ursulinenconvent brouwen de Breuster Brouwers bier met gevoel voor historie, zowel in de receptuur als in de naamgeving van hun bieren. De brouwerij en het proeflokaal bevinden zich in de gewelfde kelder onder de kloosterkapel. Men brouwt kleine hoeveelheden op traditionele wijze; de bieren zijn ongefilterd en gisten na op de fles. De brouwerij is onderdeel van het Culinair Historisch Centrum voor Zuid-Limburg in de gemeente Eijsden-Margraten.

Elke maand zal één bier van de Breuster Brouwers in de schijnwerpers staan. Deze maand is dat Le Cramignon.

De ‘Dag van de Cramignon’ bij het voet- en fietsveer De Cramignon wordt gehouden op zaterdag 18 mei. Het evenement start om 15.00 uur en wordt later op de dag vervolgd in een tent op de Vroenhof in Eijsden. De Dag van de Cramignon staat in het teken van de reidans, ook wel de cramignon genoemd. Deze volksdans wordt bij speciale gelegenheid zoals Bronk en kermis gedanst. De cramignon vindt zijn oorsprong in de omgeving van Luik en kronkelt als het ware stroomafwaarts met de Maas mee. Inwoners van dorpen boven en beneden de Maas, uit Limburg en Wallonië, reiken elkaar letterlijk de hand op zaterdag 18 mei en gaan hand in hand dansen en zingen. De Dag van de Cramignon zal volledig tweetalig zijn, in het Nederlands en het Frans.

Het eerste deel van het programma vindt plaats bij het voet- en fietsveer De Cramignon, dat ter hoogte van Eijsden-Lanaye de Maas en de grens oversteekt. Het veer bestaat dit jaar vijftien jaar. Vervolgens wordt het programma voorgezet in de tent op de Vroenhof, voor café ’t Kelderke. Verschillende sprekers zullen iets vertellen over de cramignon. Vervolgens vindt de première plaats van de film De Cramignon die meerdere cramignons en de achtergrond van de feestelijkheden in Nederland en België in beeld brengt. Ook word het nieuwe speciaal bier ‘Le Cramignon’, gepresenteerd. Het bier is gemaakt door Breusterbrouwers met enkel lokale ingrediënten.

(Bron: De Limburger) 7 mei 2019

Geef een reactie

Send this to a friend